Sneh je v našich zemepisných šírkach v posledných rokoch skôr vzácnosťou. Pre mnohých je jeho nečakaná nádielka spojená skôr s neobľúbeným odpratávaním. V záhrade však môže byť cenným pomocníkom. Samozrejme, nemalo by ísť o taký, ktorý pochádza z odprataných solených alebo inak proti ľadu ošetrených chodníkov. Čistý sneh je pre záhradu veľkým prínosom a zdrojom hodnotnej vlahy. Dobrý záhradkár to ocení najmä v jarných mesiacoch.

Odprataný čistý sneh z terás je možné sústrediť na úžitkové hriadky alebo vyvýšené záhony, kde pestujeme počas sezóny zeleninu. Rovnako aj k ovocným rastlinám, stromom aj krom, pokojne aj vo vyššej vrstve. V záhrade netreba vytvárať vysoké kopy snehu. Veľmi dlho by sa topil a na daných miestach by sa nedalo skoro na jar pracovať.

Vyššia kopa snehu nie je žiaduca ani na trávnikoch. Pomaly sa topiaci sneh môže byť neskôr príčinou rozvoja neželaných problémov - napríklad rozvoju plesne snežnej. Ideálne je rozložiť ho rovnomerne. Nezabudnime, že po trávniku sa počas zimy nechodí a to hlavne počas mrazivejších dní.

Sneh môžeme sústrediť k živým plotom, na trvalkové záhony, v tenšej vrstve do porastu krov, k vždyzeleným listnáčom a ihličnanom a na skalky – ale len v tenšej vrstve. Sneh sústreďujme v oblasti koreňov, nie na listy. Pomocou lopatiek môžeme sneh umiestniť aj do väčších črepníkov, kde po roztopení zabezpečí zimujúcim rastlinám potrebnú vlahu. Bude tiež vítanou ochranou novovysadených byliniek.